Vaginalne kroglice

Prikaz vseh 15 rezultatov

Kaj so vaginalne kroglice?

Vaginalne kroglice, ki jih nekateri imenujejo tudi keglove kroglice, Ben Wa kroglice ali japonske geisha kroglice, se že stoletja uporabljajo za vajo in utrjevanje vaginalnih mišic oziroma mišic medeničnega dna. Vaginalne kroglice obstajajo v različnih izvedbah in imajo različno obtežitev in velikost in obliko, narejene pa so z namenom pomoči pri krčenju in sproščanju medeničnih mišic.

Vaginalne kroglice imajo poleg krepljenja mišic tudi pomembno vlogo pri izboljšanju užitka pri spolnosti, saj vplivajo na pogostejše in močnejše doživljanje orgazma. Nekateri jih zato celo poimenujejo orgazmične kroglice oziroma ljubezenske kroglice.

Tudi po zaslugi modernih filmov kot je 50 odtenkov sive, so vaginalne kroglice v zadnjih letih ponovno postale zelo popularne, saj jih uporablja vedno več posameznic in parov za raziskovanje čudovitega popotovanja v intimni svet spolnosti.

Če jih še nimate in niste prepričani, kako bi začeli, vam v nadaljevanju predstavljamo, kako izbrati prave in na kakšen način jih uporabljati.

Komu so namenjene?

Vaginalne kroglice lahko uporablja vsaka zdrava ženska. Uporaba ni priporočljiva za nosečnice in ženske, ki še okrevajo po porodu, za osebe, ki imajo bolečine ali infekcijo v vaginalnem predelu, za osebe, ki okrevajo po ginekološki operaciji. V primeru da imate kakšne koli vaginalne težave, s pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako uporabljati vaginalne kroglice?

Ob uporabi vaginalnih kroglic svetujemo ustrezno skrb za higieno.

 1. Umijte si roke z antibakterijskim milom,
 2. S toplo vodo in antibakterijskim milom umijte tudi vaginalne kroglice
 3. Za lažje vstavljanje nanje nanesite lubrikant na vodni osnovi

Priporočamo, da lubrikant v dovoljšni količini nanesete tudi na nožnično odprtino, kar pripomore k lažji vstavitvi in preprečuje neprijeten občutek pri vstavljanju kroglice.

 1. Vstavljanje kroglic je najlažje v ležečem položaju z razprtimi nogami.
 2. Počasi vstavite prvo kroglico.
 3. Vaginalne kroglice so večinoma povezane z vrvico ali silikonskim nosilcem, zato vstavite tudi vrvico ali nosilec.
 4. Nato počasi vstavite tudi drugo kroglico. Kroglice potisnite toliko globoko, kolikor vam ustreza, da se ne počutite neprijetno. Če imajo kroglice izvlečno vrvico ali držalo, naj to visi ven iz nožnice. Pazite, da tudi držala za izvlek ne potisnete v nožnico.
 5. Stisnite mišice medeničnega dna, da zadržite vaginalne kroglice v sebi. Zdaj se lahko posvetite običajnim dnevnim opravilom.

Kroglice morajo varno ostati v vaginalnem kanalu. Če imate občutek, da bodo padle ven, ali je zadnja celo vidna iz vaginalne odprtine, nežno potisnite kroglice globlje v notranjost.

Različne osebe različno občutijo občutke med nošenjem vaginalnih kroglic. Večina uporabnic zatrjuje, da gre za nežen in nekoliko žgečkajoč občutek, ki se lahko nekoliko stopnjuje med gibanjem.

Za naprednejše uporabnice obstajajo tudi nepovezane vaginalne kroglice (brez vrvice). Vstavimo jih po enakem postopku, vendar pazimo, da ne gredo pregloboko.

Kaj potem, ko so vaginalne kroglice vstavljene?

Kaj lahko počnete po tem, ko so kroglice vstavljene, je odvisno od posamezne osebe in razloga za kaj jih uporabljate. Če jih uporabljate za ojačitev vaginalnih mišic medeničnega dna, se priporoča izvajanje keglovih vaj. Če želite le raziskovati svojo spolnost, pa se ni potrebno osredotočati na vaje, temveč na raziskovanje občutkov samostojno ali v paru.

Če že obvladate klasične keglove vaje in druge vaje za mišice medeničnega dna, lahko vajam dodate utežene vaginalne kroglice. Le-te bodo nadgradile vajo in vam postavile dodaten izziv. Za uporabo vaginalnih kroglic med samim izvajanjem keglovih vaj. Po navadi se izvaja 3 sete keglovih vaj, pri čemer vsak set 5x stisnete mišice za 5 sekund in nato sprostite mišice za 5 sekund.

Vaginalne kroglice lahko uporabljate tudi za samostojno seksualno raziskovanje in igro, vendar se jih ne uporablja kot druge erotične igračke. Lahko jih sicer premikate ven in notri, vendar je praviloma boljši občutek, če jih pustite vstavljene. Vstavljene vaginalne kroglice namreč ojačijo občutke pri izvajanju drugih aktivnosti, od draženja klitorisa do raziskovanja drugih erogenih con. Vaginalne kroglice lahko uporabljate tudi v kombinaciji z vibratorjem, ki ga nežno drgnete ob klitoris in okoli vaginalne odprtine.

Vaginalne kroglice pa seveda lahko uporabljate tudi skupaj s partnerjem. Če želite povečati svojo občutljivost med vaginalnim spolnim odnosom, vam lahko pomagajo, da se oba s partnerjem hitreje vzburita. Lahko jih nosite v sebi, ko greste na zmenek, in to služi kot zelo zanimiva predigra. Dlje kot jih nosite v sebi, bolj boste vzburjeni in komaj čakali na potešitev. Za naprednejše uporabnice, ki vaginalne kroglice že uporabljate samostojno, lahko poskusite pustiti vstavljene med samim spolnim odnosom. Partnerjev penis ali dildo bo kroglice premikal po vagini, kar bo povzročilo intenzivne občutke. Pazite le, da ste pri tem bolj nežni in previdni. Vstavljene vaginalne kroglice lahko močno popestrijo tudi analni seks. Analno penetracija namreč potisne kroglice ob točko G, kar povzroči neverjeten občutek. V kolikor bi želeli kroglice uporabljati analno, pa priporočamo nakup posebnih analnih kroglic.

Kako odstranimo vaginalne kroglice?

Odvisno od posamezne osebe, izkušenj in vrste uporabljenih kroglic, naj bi čas uporabe kroglic omejili na največ 6 ur. Poslušajte svoje telo, in kroglice izvlecite, če se ne počutite udobno.

Kroglice, ki imajo izvlečni trak ali vrvico, najlažje izvlečemo v ležečem položaju. Samostojne kroglice (brez vrvice) pa odstranimo v stoječem položaju, stopimo razkoračno, pokrčimo kolena in stisnemo mišice. Pomaga lahko tudi če zakašljamo ali rahlo poskočimo.

Shranjevanje in čiščenje

Za preprečitev možnih infektov priporočamo intenzivno skrb za higieno. Ko vaginalne kroglice odstranite, jih dobro umijte pod toplo vodo z antibakterijskim milom. Obrišite jih s čisto brisačko. Pustite da se posušijo, nato pa jih samostojno shranite v škatlico. Lahko jih razkužite tudi z antibakterijskim čistilom za erotične pripomočke.

Katere vaginalne kroglice izbrati?

Če vam je uporaba vaginalnih kroglic še nova, začnite z lažjimi plastičnimi ali silikonskimi kroglicami, ki so povezane med seboj s vrvico ali silikonom ter imajo tudi izvlečno vrvico. V setu sta po navadi dve kroglici, obstajajo pa tudi kompleti z eno ali tremi kroglicami. Začnite z dvema, potem pa se lahko odločite za manjše ali večje število, ko boste domači z uporabo osnovnega kompleta dveh kroglic.

Za izkušene uporabnice vaginalnih kroglic pa predlagamo:

 • Vaginalne kroglice manjših dimenzij, ki jih je težje zadržati in nudijo dodaten izziv
 • Kroglice iz težjih materialov, kot je kovina ali steklo
 • Samostojne kroglice brez vrvice

Začnite z eno spremembo in potem nadaljujte glede na to, kaj vam je všeč.

Popularna izbira so Nihajoče kroglice Duo balls ali pa vaginalne kroglice Pretty Love. Lahko pa se odločite tudi za svetovno popularne Luna Beads prestižnega proizvajalca Lelo.